Educació emocional

L’escola de les emocions

Com a part del nostre projecte formatiu integral, ajudem a promoure l’autoconeixement i la gestió de les emocions.

Coneixement interior i educació emocional

L’educació emocional és el procés d’ensenyament de les competències emocionals, mitjançant l’acompanyament i orientació dels alumnes en l’exercici i perfeccionament d’aquestes habilitats per millorar la seva capacitat de coneixement interior i de relació.
Tot i que no forma part del currículum formatiu oficial, considerem que és important que des de l’escola es treballi aquest àmbit, ja que atorga eines per a la resolució de problemes quotidians, i per tant, millora el benestar i la integració dels alumnes.

Identificar les emocions

Posar noms a les emocions ens ajuda a identificar-les. Gràcies a aquesta pràctica coneixem com estem, què ens passa i en quina situació emocional estem.

Realitzem activitats que ens permeten posar noms a l’estat emocional i poder ser conscients de si estem enfadats, contents, enrabiats, tenim por, estem tristos…

Gestionar les emocions

Un cop hem posat nom a les emocions hem de gestionar-les per poder millorar el nostre estat personal, la relació amb els altres, la convivència, l’empatia… Aquest procés d’educació de les emocions ens fa competencialment millor persones.

El control de les educacions negatives ens relaciona millor amb les altres persones, preveu accions negatives. El procés de gestió emocional s’inicia des dels primers cursos i és un eix transversal educatiu a l’escola.

Pau interior

Estar bé amb nosaltres ens ajuda a arribar a la felicitat. Les accions que realitzem determinaran la nostra pau interior. Aquesta dimensió s’arriba gràcies al treball en valors, a les actituds que prenem vers els altres, al respecte, a la solidaritat, a la confiança.

Fer l’alumnat crític i conscient amb el món actual els ajudarà a ser persones que actuen amb uns valors ètics i de bondat.

Eines

El desenvolupament del coneixement interior i l’educació emocional dels alumnes es realitza mitjançant el treball en una sèrie de competències que proporcionen les eines necessàries per contribuir a l’autoconeixement, la capacitat de relació i el benestar.
Aquestes eines incideixen en les carències més habituals en la societat actual, com els problemes de concentració, la capacitat de pensament visual, la gestió de l’estrès i l’angoixa o l’equilibri emocional.

CONCENTRACIÓ

Un dels grans problemes actual a la nostra societat és la falta de concentració i atenció a les tasques i missatges que ens arriben. La gran quantitat d’inputs porten a que l’alumnat presti una breu atenció que dificulta l’aprofundiment en el missatge. L’escola utilitza tècniques per que l’alumna es concentri: mindfulness, atenció intensa, escolta activa, tasques de precisió i màxima atenció.

VISUALITZACIÓ

La visualització es tracta de pensar amb imatges, es a dir veure imatges del que penses, com si fossin reals. És l’habilitat mental per reviure o anticipar fets, moments, llocs vinculant el pensament amb sensacions i emocions, és una forma de simulació. S’utilitza en qualsevol àmbit i té diferents usos (exemple per treballar l’afrontament adequat a situacions complexes, davant de pors, fòbies…), també per retrobar-nos, trobar la pau interior.

KINESIOLOGIA

La kinesologia és una tècnica que ens ajuda a concentrar-nos per les tasques que anem a realitzar. Mitjançant uns exercisis amb el nostre cos recuperem l’equilibri, disminuïm l’estrés, augmentem l’atenció i ens enfoquem en allò que anem a fer. Aquestes eines ajuden a l’alumnat a fer front a situacions de nervis, d’estrés, a millorar l’estat emocional.

RESPIRACIÓ

Per afrontar situacions que ens creen nervis, angoixa, estrés hem de controlar el nostre cos. L’acceleració del ritme cardíac, la sudoració, la somatització són efectes d’aquestes situacions. El control de la respiració, la relaxació són eienes que ens ajuden a disminuir aquests estats.  A l’escolla ensenyem a l’alumnat tècniques de respiració, de relaxació, de massatges per poder gestionar totes aquestes situacions que ens poden afectar o preocupar.